ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΤΙ: ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
- Achilleas Mandalos
- 28 Φεβ 2022
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Από όλες τις παθήσεις των ματιών, το κόκκινο μάτι έχει τη μεγαλύτερη λίστα πιθανών αιτίων. Παρακάτω παραθέτω ενδεικτικά ορισμένες αιτίες:
-Υπόσφαγμα: είναι αιμορραγία των επιφανειακών αγγείων του ματιού, μπορεί να συμβεί μετά από τραυματισμό/έντονο τρίψιμο των ματιών ή και αυτόματα (συνήθως σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση). Εφόσον δεν σχετίζεται με τραύμα, είναι αθώα και απορροφάται από μόνη της μετά από μερικές μέρες.
-Επιπεφυκίτιδα: είναι φλεγμονώδης αντίδραση του επιπεφυκότα (της διαφανούς μεμβράνης που καλύπτει το μάτι) και μπορεί να είναι αλλεργικής, ιογενούς ή μικροβιακής αιτιολογίας. Εφόσον πρόκειται για λοίμωξη, είναι πολύ πιθανό να είναι μεταδοτική και κατά κανόνα απαιτείται αγωγή με αντιβιοτικές σταγόνες.
-Κερατίτιδα: είναι φλεγμονή του κερατοειδούς, μπορεί να προκύψει σε έντονη ξηροφθαλμία, παρατεταμένη χρήση φακών επαφής ή μόλυνση (που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και απαιτεί εντατική θεραπευτική αγωγή).
-Ραγοειδίτιδα: είναι φλεγμονή του εσωτερικού χιτώνα του ματιού, συνήθως συνοδεύεται από δυσανεξία στο φως, πόνο και διαταραχές όρασης.
-Επισκληρίτιδα/Σκληρίτιδα: φλεγμονή του λευκού τοιχώματος του ματιού, μπορεί να είναι είναι αθώα, αλλά μερικές φορές συμβαίνει σε έδαφος συστηματικής νόσου (πχ. ρευματικά νοσήματα).
-Οξύ γλαύκωμα: σχετίζεται με απότομη αύξηση της πίεσης του ματιού και συνήθως συνοδεύεται από πόνο γύρω από τα μάτια, διαταραχές όρασης και την εμφάνιση χρωματιστών κύκλων γύρω από τα φώτα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
-Ξένο σώμα: από τις συνηθέστερες αιτίες για κόκκινο μάτι, συνήθως συνοδεύεται από έντονη ενόχληση/πόνο.
-Παθήσεις βλεφάρων (κριθή/χαλάζιο, δακρυοκυστίτιδα): είναι φλεγμονώδεις και συχνά μολυσματικές παθήσεις των βλεφάρων και της δακρυϊκής συσκευής και απαιτούν θεραπευτική αγωγή.
Κόκκινο μάτι ΔΕΝ παρατηρείται σε καταρράκτη ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Το κόκκινο μάτι θα πρέπει να θεωρείται επικίνδυνο (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) και φυσικά να αναζητείται η γνώμη οφθαλμιάτρου, αν συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: πόνο, πτώση όρασης, πρήξιμο των βλεφάρων, έντονες εκκρίσεις (κυρίως πυκνόρρευστες), δυσανεξία στο φως και φυσικά σε τραυματισμό ή είσοδο χημικών ουσιών στο μάτι.

Comments